Енергозбереження в житлових будинках

Тези

  Автоматизація освітлення дозволяє знизити енергоспоживання на 30-50%. Можливість економії енергії визначається вибором джерел світла.
  Компактна люмінесцентна лампа потужністю 10 Вт забезпечує таку ж освітленість, що і звичайна лампа розжарювання потужністю 50 Вт.
  Термін окупності компактних люмінесцентних ламп становить 1-2 роки.
Правильне поєднання загального освітлення з локальним освітленням на робочому столі дозволяє зменшити споживання електричної енергії на 30-50%. Автоматичне відключення освітлення при виході з кімнати дозволить зменшити споживання електроенергії на 5%.
  Регулярне протирання скла вікон дозволяє знижувати тривалість горіння ламп при двозмінній роботі підприємства на 15% у зимовий час і на 90% - у літній. Правильний вибір типу світильника, потужності і місця його установки дозволяє економити 40-50% електроенергії яка витрачається на освітлення.
  Більш економічними джерелами світла є люмінесцентні лампи. Вони мають сприятливе випромінювання. Люмінесцентне освітлення створює сприятливі умови для відпочинку, знижує стомлюваність, сприяє збільшенню продуктивності праці
  Настільна лампа з лампочкою 30 Вт дозволяє досягнути кращої освітленості на столі, ніж люстра з 3-5 лампочками потужністю 180-300 Вт.
  Компактні люмінесцентні лампи споживають електроенергії у 67 разів менше в порівнянні з лампами розжарювання при однаковій освітленості.
  Використовуючи електричний чайник, можна зберегти до 40% електричної енергії. А рекордсменом по ефективності є звичайний кип'ятильник. При його застосуванні практично вся спожита електроенергія витрачається на нагрів води.
  Мікрохвильові печі обладнані системою програмування на кілька видів робіт залежно від виду продуктів і необхідної процедури обробки. Найбільш досконалі моделі печей оснащені автоматикою зважування: після введення ваги продуктів прилад автоматично повідомляє необхідні для відтавання, підігріву, смаження або підрум'янення час і вид роботи що дає можливість зекономити до 25% електроенергії.
  При зниженні температури теплообмінника з 20 до 19 ° С, холодильник починає витрачати енергії на 6% менше. Холодильник необхідно регулярно розморожувати. Це дасть 3-5% зниження споживання електроенергії. Регулярно розморожуючи і просушуючи холодильник, можна зробити його набагато економічнішим.
  Щоб добитися досить значної економії електроенергії при прасуванні потрібно щоб білизна була злегка вологою: пересушене або занадто мокре доводиться гладити довше, витрачаючи зайву енергію. Встановлено, що оптимальна температура прасування для виробів з штучного шовку 85-115 ° С, вовни - 140-165 ° С, натурального шовку - 115-140 ° С, бавовняної тканини - 165-190 ° С, лляної - 190-230 ° С . Використання цих даних дозволяє підвищити продуктивність праці на 40-60%, а витрату електроенергії знизити на 20-25%.
  Потрібно враховувати, що багато електронних приладів - відеомагнітофони, програвачі, радіоприймачі - після виключення продовжують працювати у черговому режимі. Потужність «чергового режиму» пристрою невелика - 10-15 Вт. Але за місяць безперервної роботи буде витрачена досить відчутна кількість енергії - близько 10 кВт.
  Як показує практика, в стандартних тепломережах по шляху від ТЕЦ до опалювальної будівлі втрачається до 40% тепла. Потрібно замінити старі труби на нові, ефективно утеплені попередньо теплоізольовані труби.
  Скління лоджій і балконів. При цьому втрати через вікна і стіни, розташовані з боку лоджії, будуть знижені на 158%. Зниження втрат на 79% дозволяє збільшити температуру в приміщенні на 1° С. Таким чином, засклення збільшить температуру в прилеглій до неї кімнаті на 2° С
  Установка між рамами прозорої поліетиленової плівки таким чином, щоб відстань від неї до скла було однаковим. Це рівноцінно вікні з потрійним склінням і знижує тепловтрати на 20%.
  На стіні за радіатором з зазором між стінкою і радіатором ставлять відбивну поверхню (алюмінієву фольгу, дзеркальну алюмінізіровану плівку).
  Взимку треба прикрити витяжні вентиляційні отвори але не повністю. Це добре позначиться на мікрокліматі квартири тому, що вологе повітря дає відчуття теплоти, а сухе холоду. Це дозволить зберегти до 20% тепла.

Вступ

  Енергозбереження спрямоване на зниження витрат (втрат) паливно-енергетичних ресурсів у процесі їх видобутку, переробки, транспортування, зберігання, виробництва, використання та утилізації. Енергозбереження це комплекс заходів для забезпечення ефективного та раціонального використання енергоресурсів. Основа енергозбереження- раціональне використання енергоресурсів і скорочення їх втрат.

Енергозбереження при освітленні будинків

  Все більш широке застосування знаходять системи автоматичного керування включенням, відключенням світильників і автоматичного регулювання освітленості, а також енергоекономічні джерела світла. Зарубіжний досвід свідчить, що автоматизація освітлення дозволяє знизити енергоспоживання на 30-50%. У країнах налагоджено і розвивається виробництво електронних і електромагнітних пускорегулю-вальних апаратів для люмінесцентних ламп, енергоекономічних ламп і освітлювальної арматури, пристроїв автоматичного керування освітленням: фотореле, приладів регулювання світлового потоку, інфрачервоних датчиків. В даний час випускаються різні джерела світла, характеристики яких наведені в таблиці 1. З наведених даних видно, що лампи розжарювання по своїй ефективності в 2 і більше разів нижче, ніж інші.
  Можливість економії енергії визначається вибором джерел світла. З появою близько десяти років тому електронних пускорегулювальних апаратів виникла можливість створення більш енергоекономічних світильників з компактними люмінесцентними лампами (КЛЛ). Скорочення витрат електроенергії та підвищення ККД лампи відбувається в результаті підвищення частоти напруги живлення частотою 20кГц; багаторазове збільшення світловіддачі поверхні освітлювального приладу дозволяє зменшити його габарити. Термін служби лампи досягає 9000 годин. Компактна лампа потужністю 10 Вт забезпечує таку ж освітленість, що і звичайна лампа розжарювання потужністю 50 Вт. Термін окупності компактних люмінесцентних ламп становить 1-2 роки. Крім заміни джерел світла, є й інші способи підвищення економії енергії при використанні освітлювальних установок.
  Економія електроенергії залежить від поєднання і розміщення джерел світла і світильників. Використання однієї більш потужної лампи розжарювання або люмінесцентної дозволяє зменшити споживання енергії без зниження освітленості. Добитися значної економії електроенергії можна при розумному поєднанні загального і локального (місцевого) освітлення на робочому столі, у вітальні для перегляду телевізійних програм, біля дзеркала в передпокою і т.д.

Таблиця 1. Характеристика джерел освітлення
Тип джерела світла Маркування
Світловіддача,
лм/Вт
діапазон
Коефіцієнт Термін служби, год
звичайна запасу
Лампи розжарювання ЛН 8-18 12 1,1 1000
Галогенні лампи розжарювання КГ 16-24 18 1,1 2000
Ртутно - вольфрамові лампи РВЛ 20-28 22 1,2 6000
Ртутні лампи високого тиску ДРЛ 36-54 50 1,3 12000
Натрієві лампи високого тиску ДНаТ 90-120 100 1.3 12000
Металлогенні лампи високого тиску ДРІ 70-90 80 1,3 12000
Люмінесцентні лампи низького тиску ЛБ 60-80 70 1,3 10000
Люмінесцентні лампи низького тиску з поліпшеною передачею кольору ЛБЦТ 70-95 90 1,25 10000
Компактні люмінесцентні лампи низького тиску КЛЛ 60-70 67 1,25 9000
Натрієві лампи низького тиску ДНаО 120-180 - 1,3 12000

  Потрібно передбачити можливість включення частини ламп в світильниках, автоматичного відключення освітлення при виході з кімнати, використовувати сучасні енергозберігаючі лампи. Серед великої кількості випущених світильників економічність енергозбереження досить часто випадає з поля зору. Витрата електроенергії на освітлення може бути скорочена на 10-25% за рахунок заміни ламп розжарювання на люмінесцентні лампами, раціонального освітлення в квартирах і правильної експлуатації світильників. Потрібно розробити комплексну програму зі створення та впровадження у виробництво енергозберігаючих джерел світла: криптонових ламп потужністю до 100 Вт, компактних і фігурних люмінесцентних ламп з різьбовим цоколем. При повній заміні ламп розжарювання на люмінесцентні компактні лампи споживання електроенергії для освітлення зменшується приблизно в п'ять разів. Ефективним є пакетний спосіб розміщення світильників замість лінійного способу. При лінійному - освітлювальні лампи розташовується у вигляді окремих ліній, а при пакетному - над робочим місцем кілька світильників. Практика показує, що один і той же рівень освітленості робочого місця при пакетному способі підтримується в 2 рази меншим числом світильників. Використання комбінованого загального та місцевого освітлення, штучного і природного освітлення дозволяє зменшити споживання електроенергії. Згідно з обмеженнями по дискомфортності освітлення не можна використовувати тільки місцеве освітлення робочих місць. Воно повинно обов'язково доповнено загальним зі зниженою освітленістю. Регулярне протирання скла вікон дозволяє знижувати тривалість горіння ламп при двозмінній роботі підприємства на 15% у зимовий час і на 90% - у літній. Правильний вибір типу світильника, потужності і місця його установки дозволяє економити 40-50% електроенергії яка витрачається на освітлення. Більш економічними джерелами світла є люмінесцентні лампи. Вони мають сприятливе випромінювання світла . Люмінесцентне освітлення створює сприятливі умови для відпочинку, знижує стомлюваність, сприяє збільшенню продуктивності праці. За кольоровістю випромінювання люмінесцентні лампи поділяються на:
1) лампи білого світла (ЛБ);
2) лампи денного світла (ЛД);
3) лампи денного світла з підвищеною кольоровістю (ЛДЦ);
4) лампи холодно-білого світла (ЛХБ);
5) лампи тепло-білого світла (ЛТБ), які мають явно виражений рожевий відтінок.
  Найбільш економічними і універсальними є лампи білого світла (ЛБ). Вони забезпечують значно кращу передачу кольору, ніж лампи розжарювання і по кольоровості відтворюють приблизно сонячне світло, відбите хмарами. Застосування ламп ЛБ доцільно в дитячих кімнатах для підготовки шкільних завдань і при креслярських роботах. До найважливіших характеристик люмінесцентних ламп слід віднести те, що світловий потік їх більший, ніж ламп розжарювання. Термін служби люмінесцентних ламп становить 5000 годин. 
       Економії електроенергії також сприяє установка в кімнатах подвійних вмикачів. Це дозволяє при необхідності включати люстри повністю або частково. Настільна лампа з лампочкою 30 Вт дозволяє досягнути кращої освітленості на столі, ніж люстра з 3-5 лампочками потужністю 180-300 Вт. З точки зору енергозбереження хороший результат дає прилад плавного включення світла. Компактні люмінесцентні лампи споживають електроенергії у 67 разів менше в порівнянні з лампами розжарювання при однаковій освітленості. Брестський електроламповий завод випускає компактні люмінесцентні лампи, які споживають електроенергії у шість разів менше, а безперервно горять у вісім разів довше (8000 годин) від звичайних ламп.
При освітленні сходових майданчиків і коридорів у будинках потрібно встановити реле часу або автоматичні вимикачі з витримкою часу. Від цього у значній мірі будуть залежати економні витрати електроенергії в місцях загального користування.
Електропобутові прилади та їх ефективне використання
Виробництво електричних машин та апаратів зародилося в кінці XIX століття. А на рубежі XIX-XX століть протягом кількох років були створені практично всі типи побутових електроприладів застосовуваних і по сьогоднішній день. У електроприладах наших днів використовуються ті ж принципи і елементи конструкцій. А відрізняються вони лише сучасним зовнішнім оформленням, забезпеченим новими матеріалами, і технологією. Тільки через десятиліття перелік побутових електроприладів поповнився приладами, що використовують нові принципи, це, наприклад, мікрохвильові печі і п'єзоелектричні прилади. Сучасна квартира, як правило, обладнана безліччю електричних пристроїв.
Використовуючи електричний чайник, можна зберегти до 40% електричної енергії. Іншими словами, витративши одне і те ж кількість електроенергії, в чайнику можна нагріти до кипіння води майже вдвічі більше, ніж на плиті. А рекордсменом по ефективності є звичайний кип'ятильник. При його застосуванні практично вся спожита електроенергія витрачається на нагрів води. Після приготування їжі одна або дві конфорки, як правило, залишаються гарячими. Слід поставити на них холодну воду перед тим, як заливати її в чайник або кавоварку. Цим можна зберегти до 30% електроенергії (у залежності від температури відключеної конфорки) оскільки температура води, що заливається в чайник, буде не 8-10 ° С (температура холодної води з-під крана), а 25-40 ° С (після підігріву на конфорці що остигає). Для приготування як їжі, так чаю та кави бажано користуватися попередньо відстояною водою, а не з-під крана. По-перше, відстоюючись, вода нагрівається майже до кімнатної температури (а це вже приблизно 10% енергозбереження при її подальшому кип'ятінні). По-друге, з води частково йдуть елементи, які використовуються при її знезаражуванні (наприклад, хлор), що важливо для здоров'я.
Рецепт приготування каші з найменшими енерговитратами. Для цього крупу треба попередньо на ніч замочити або ще краще - залити окропом у термосі. У першому випадку каша звариться вдвічі швидше, у другому - вчетверо. Відповідно зменшаться витрати електроенергії чи газу на її приготування.
Мікрохвильові печі призначені для швидкого приготування їжі, підігрівання готових страв і розморожування продуктів і кулінарних виробів. Найбільш поширений у нас зараз найпростіший тип мікрохвильової печі. Така піч зазвичай обладнана жарочною шафою, що обертається над тарілкою для рівномірного обсмажування, таймером з сигналом про закінчення обробки і регулятором потужності на 5-7 ступенів, включаючи ступінь розморожування. Більш досконалі печі цього типу додатково оснащені клавішами швидкого старту, автоматичним управлінням розморожуванням (залежно від ваги) і дисплеєм. Найменша потужність мікрохвиль в цих печах - 500 Вт, найбільша - 900 Вт. Крім того, в печі може бути встановлена ​​антена, що обертається - додатковий розподільник мікрохвиль, що дозволяє найбільш повно використовувати їх потужність. Більш досконалими є комбіновані мікрохвильові печі. Комбінована мікрохвильова піч дає додаткові можливості: смажити або запікати м'ясо, рибу, птицю і т.д.; у піч, при цьому гаряче повітря подається зверху і знизу або циркулює по всьому об'єму; використовується інфрачервоний або звичайний гриль. У більш складних системах цього типу використовуються, крім звичайних, ще й інфрачервоні і рециркуляційні грилі, спеціальні обертові системи для оптимального розподілу мікрохвиль і фільтри для видалення запахів. Печі також можуть бути обладнані системою програмування на кілька видів робіт залежно від виду продуктів і необхідної процедури обробки. Найбільш досконалі моделі печей оснащені також автоматикою зважування: після введення ваги продуктів прилад автоматично повідомляє необхідні для відтавання, підігріву, смаження або підрум'янення час і вид роботи. Мікрохвильова піч може бути вдосконалена додаванням конвекційного режиму. Конвекційна обробка продуктів побудована на тих же принципах, що і звичайна теплова обробка. Відмінність конвекційної духовки в тому, що в більшості з них нагрівальний елемент розташовується зовні. Весь внутрішній простір може бути використаний для приготування їжі. Вентилятор, забезпечує високу швидкість циркуляції гаряче повітря, яке огортає продукти відразу, як тільки духовка включилася, і їжа починає розігріватися в ще не прогрітій духовці. Завдяки циркуляції процес приготування йде швидше, тому що гаряче повітря не скупчується вгорі духовки. Але конвекційна духовка, добре обсмажуючи продукт зовні, не дає повної впевненості в його готовності всередині, особливо, коли мова йде про об'ємні продукти. Ідеальний варіант - конвекційної-мікрохвильовий комбайн, в змішаному режимі якого страви готуються мікрохвильовим імпульсом і гарячим повітрям одночасно. При роботі комбайна в змішаному режимі за рахунок конвекції прекрасно зберігається аромат і соковитість і обсмажується поверхню продукту, а мікрохвильова енергія дає впевненість у тому, що продукт готовий всередині.
Холодильники. Приблизно 30-40% споживаної в будинку електричної енергії припадає на холодильник. Економічність їх використання залежить від режиму роботи та дотримання правил експлуатації. Побутові холодильники розраховані на роботу в сухому, опалювальному приміщенні при температурі навколишнього повітря 16-32 ° С. Холодильник варто ставити в найбільш прохолодне місце (але ні в якому разі біля батареї або плити), бажано біля зовнішньої стіни (вона холодніша), але не впритул до неї. Чим нижче температура теплообмінника, тим ефективніше він працює і рідше включається. При зниженні температури теплообмінника з 20 до 19 ° С, холодильник починає витрачати енергії на 6% менше. Крижана «шуба», наростаючи на випарнику, ізолює його від внутрішньої камери холодильника, змушуючи його включатися частіше і працювати кожен раз довше. Тому холодильник необхідно регулярно розморожувати. Це дасть 3-5% зниження споживання електроенергії. Щоб волога з продуктів не намерзала на випарнику, варто зберігати продукти в коробках, банках і каструлях, щільно закритих кришками, або загорнутими у фольгу. А регулярно розморозуючи і просушуючи холодильник, можна зробити його набагато економічнішим. Не можна ставити в холодильник теплі (вище кімнатної температури) продукти. У холодну пору року, перед розміщенням продуктів в холодильнику, бажано витримати їх на балконі. Останнім часом для отримання додаткового простору на кухні почали ховати холодильник у шафу або в нішу, при цьому різко погіршуються і умови роботи холодильника. На задній стінці будь-якого холодильника знаходиться змійовик конденсатора, що охолоджується кімнатним повітрям. Ховаючи холодильник в закритий простір, ми в першу чергу ховаємо туди змійовик, ускладнюючи його охолодження. У таких умовах холодильник буде набагато частіше включатися і довше працювати в цьому режимі. Споживання електричної енергії може збільшитися майже на 20%, а ресурс роботи холодильника зменшитися на таку ж величину.
Праски. Потужність праски досить велика - близько кіловата. Щоб добитися деякої економії, часом досить значної, потрібно щоб білизна була злегка вологою: пересушене або занадто мокре доводиться гладити довше, витрачаючи зайву енергію. Масивну праску можна вимкнути незадовго до кінця роботи: накопиченого нею тепла вистачить ще на кілька хвилин. Встановлено, що оптимальна температура прасування для виробів з штучного шовку 85-115 ° С, вовни - 140-165 ° С, натурального шовку - 115-140 ° С, бавовняної тканини - 165-190 ° С, лляного - 190-230 ° С . Використання цих даних дозволяє підвищити продуктивність праці на 40-60%, а витрату електроенергії знизити на 20-25%.
Пральні машини. Найбільш енергоекономнішим є автоматичні пральні машини, вмикання і вимикання яких проводиться за програмою.
Пилососи.  Для ефективної роботи пилососа велике значення має хороша очищення пилозбірника, що покращує тягу повітря.
Побутові кондиціонери. Для внутріквартирного використання часто застосовується кондиціонер типу БК-1500, який ефективно працює при закритих кватирках і дверях.
Радіотелевізійна апаратура. Для її ефективної роботи необхідно своєчасне охолодження і систематичне очищення від пилу. Також потрібно враховувати, що багато електронних приладів - відеомагнітофони, програвачі, радіоприймачі - після виключення продовжують працювати у черговому режимі. Потужність «чергового режиму» пристрою невелика - 10-15 Вт Але за місяць безперервної роботи буде витрачена досить відчутна кількість енергії - близько 10 кВт.

Системи повітряного опалення

Існуюча в нашій країні централізована система опалення має деякі особливості, що ускладнюють економію тепла при його транспортуванні. Протяжність трубопроводів, по яких теплоносії доходять до споживача, в окремих випадках становить десятки кілометрів. Як показує практика, в стандартних тепломережах по шляху від ТЕЦ до опалювальної будівлі втрачається до 40% тепла. За теперішніх часів такі втрати можна вважати катастрофічними. Усунення втрат тепла при його транспортуванні головне завдання організацій, що експлуатують тепломережі. В даний час на перший план тут виходить реконструкція існуючих теплопроводів. Мова йде про заміну старих труб на нові, ефективно утеплені попередньо теплоізольовані труби. Вони являють собою цілісну конструкцію, що складається із сталевої або пластикової труби, яка утеплена шаром пінополістиролу і одягнена в міцний і герметичний поліетиленовий корпус. Попередньо ізольовані труби розраховані на експлуатацію протягом 30 і більше років. (Для порівняння: у вітчизняних тепломережах заміна трубопроводів проводиться в середньому раз на 17 років.) Справа в тому, що трубопровід, укладений звичайним способом в бетонний короб, не захищений від попадання вологи. Адже 70% руйнувань підземних трубопроводів обумовлені саме зовнішньої корозією. Попередньо ізольовані труби надійно захищені від вологи поліетиленовою оболонкою. На всьому протязі такого трубопроводу проходять спеціальні датчики, які у разі порушення цілісності системи посилають сигнал на диспетчерський пункт. Це дозволяє оперативно визначати місця пошкодження з точністю до 1 м. На жаль, приклади раціональної експлуатації тепломереж в нашій країні поки нечисленні. Перспективним напрямом розвитку ринку опалювального обладнання є поширення індивідуальних автоматизованих опалювальних систем середньої та великої потужності для багатоквартирного житла. Такі системи реальна альтернатива «підвальним» котельним. Економія теплоти на опалення житлового будинку може бути досягнута за рахунок: утеплення вхідних дверей у під'їзди, квартири, усунення нещільності по периметру віконних і дверних коробок, утеплення зовнішніх стін; утеплення горищ чи перебудови безгорищних покрівель в горищні, підвищення технічної експлуатації систем опалення; автоматичного регулювання відпуску теплоти на опалення; обліку теплової енергії з установкою теплолічильників (оплата за фактичну витрату теплоти).
Були проведені дослідження, в результаті яких з'ясувалося, що стіни, вікна, дахи втрачають занадто багато тепла - до 80%. Таким чином, разом з відмовою від централізованого опалення і заміною його на автономні котельні логічним рішенням стало утеплення будівель фасадів, вікон, покрівлі.

Таблиця 2. Потенціал енергозбереження будівель 
Основні енергозберігаючі заходи Можливість зниження втрат,% Окупність, років
Автоматичне регулювання витрати тепла в опалювальних системах 
14
1
Ущільнення вікон 
10
1.5
Регулятори витрати тепла в квартирах 
5
1,5
Теплоізоляція підлоги 
4
24
Зовнішня теплоізоляція стін 
20
18
Внутрішня теплоізоляція стін 
18
11
Теплоізоляція даху 
7
13

Тепер використовують різні системи утеплення фасадів, покрівель, підвалів, застосовуючи високоефективні теплоізоляційні матеріали. У світі існує безліч таких систем, як правило, виробники утеплювачів створюють під свої матеріали збалансовану систему, де компоненти підходять один до одного, і довговічність такої системи гарантована. За минулі роки обсяги утеплення зовнішніх стін будинків та споруд динамічно зросли, що, безумовно, дало певні позитивні результати. Крім прямої економії енергоресурсів, утеплення будівель дозволила значно поліпшити їх зовнішній вигляд, а в ряді випадків захистити руйнування фасадів, усунути промерзання стін, поліпшити мікроклімат приміщень. На жаль, випускаються вітчизняними підприємствами мінераловатні плити поки не відповідають необхідним вимогам, тому в системах утеплення доводиться використовувати в основному імпортну плиту. Час опалювального періоду ~ 200 днів. У цей час через вікна втрачається 36%, стіни 26%, а за рахунок нагрівання свіжого припливного повітря 28% всієї теплоти, що надходить із системи опалення (див. табл. 3). 
Таблиця 3. Розподіл теплових втрат в будівлях
Елементи конструкцій будівлі Кількість теплових втрат, %
Вікна 36
Вентиляція 28
Стіни 26
Інше (перекриття, підвал) 10
При реконструкції з використанням ефективних матеріалів можна скоротити втрати тепла в 23 рази, але це дорого. У той же час кожен має багато можливостей для утеплення своєї квартири:
• скління лоджій і балконів. Скло і сіни стулок повинні бути ущільнені. При цьому втрати через вікна і стіни, розташовані з боку лоджії, будуть знижені на 158%. Зниження втрат на 79% дозволяє збільшити температуру в приміщенні на 1 ° С. Таким чином, засклення збільшить температуру в прилеглій до неї кімнаті на 2 ° С;
• установка між рамами прозорої поліетиленової плівки таким чином, щоб відстань від неї до скла було однаковим. Це рівноцінно вікну з потрійним склінням і знижує тепловтрати на 20%;
• тепловий захист тієї ділянки зовнішньої стіни, де розташований радіатор. На стіні за радіатором з зазором між стінкою і радіатором ставлять відбивну поверхню (алюмінієву фольгу, дзеркальну алюмінізіровану плівку).
Чим нижче температура повітря на вулиці, тим краще працює природна витяжна вентиляція, часто краще, ніж треба. Тому взимку треба прикрити витяжні вентиляційні отвори (не повністю) папером або  картоном. У ванній взагалі потрібно закрити вентиляцію, щоб зволожувати повітря в квартирі, тому що взимку воно надмірно сухе. Це добре позначиться на мікрокліматі квартири тому, що вологе повітря дає відчуття теплоти, а сухе холоду. Це дозволить зберегти до 20% тепла. Енергозберігаючі заходи безпосередньо пов'язані і впливають на собівартість комунальних послуг. Необхідно невідкладно вжити заходів для докорінного поліпшення роботи з енергозбереження, нормування витрат паливно-енергетичних ресурсів на виробництво робіт і комунальних послуг, впровадження приладів обліку витрати й регулювання енергоносіїв, що в кінцевому підсумку призведе до економії ресурсів і зниження собівартості житлово-комунальних послуг.

Висновок 

Енергоємність валового внутрішнього продукту у нас в півтора - два рази вище, ніж у розвинених державах зі схожими кліматичними умовами і структурою економіки. Високою є також матеріаломісткість вітчизняної продукції. Недостатньо повно використовуються вторинні ресурси і відходи виробництва.
Не зжиті безгосподарність і марнотратство. Керівники органів державного управління та інших організацій не здійснюють належного контролю за дбайливим зберіганням і раціональним використанням паливно-енергетичних і матеріальних ресурсів, не завжди виявляють резерви щодо зниження енерго - і матеріаломісткості виробництва.
На низькому рівні ведеться робота по залученню в господарський оборот поновлюваних джерел енергії: ліси, води, вітру, підземного тепла, сонячної енергії та інших.
Економне витрачання тепла, електроенергії, природного газу, води та інших ресурсів не стало ще нормою життя для кожної української сім'ї, кожної людини. 

Література

1. Енергозберігаючий будинок у запитаннях і відповідях // Ринок інсталяцій. - 2007. - № 12. -  С. 25-26.
2. Єрмілов С. Ф.  Проблеми та шляхи удосконалення державної політики України у галузі енергозбереження // Економіка України. - 2006. - № 9. - С. 4-11.
3. Кольцова Ю. З історії електричного освітлення та енергозбереження / Ю. Кольцова // Фізика. Сер., Шкільний світ. - 2011. - № 6. -  С. 18-20
4. Лисняк С.М. Будущее энергетики Украины - энергосбережение [Текст] / С. М. Лисняк, О. С. Хохлова // Электрик, 2010. - № 1/2. -  С. 10-12.
5. Головкин П.И. Энергосистема и потребители электрической энергии. - М.: Энергоатомиздат, 1984. Головкин П.И. Энергосистема и потребители электрической энергии. - М.: Энергоатомиздат, 1984.

Коментарі